Fra Homs til Helsingør

HELSINGØR: En udstilling af mandalaer af den syriske flygtning, Azzam Zahrawi, på Abildvængets Bibliotek, Abildgaardsvej 2, Helsingør, i perioden 27/5 – 30/6.

Fredag d. 27/5 kl. 15-17 er der reception, hvor det er muligt at møde kunstneren. Biblioteket serverer lidt godt til ganen. Alle er velkomne.

Udstillingen er ikke blot en samling flotte tegninger, men også en fortælling om flugtens rædsler, uvished, dernæst håb og hvordan kunsten kan bringe mennesker sammen og give livet indhold.

Da præsident Bashar Assads mænd i november 2011 tog Azzam Zahrawis gødnings- og kemikaliefabrik i Homs, havde han valget imellem at give dem den eller at blive skudt.

Han flygtede. Flugten stod på i flere år og gik igennem mange lande.

Den sidste del af flugten startede d. 2. oktober 2014, hvor Azzam Zahrawi og hans 16 årige søn, Malek, rejste som bådflygtninge hjulpet af menneskesmuglere fra Suwara i Libyen på en dødsens farlig tur over Middelhavet for at komme til Italien. Båden brækkede midt over. De lå otte timer i vandet og klamrede sig til et redningsbælte mens de så mennesker drukne omkring sig, inden de bliver samlet op sejlet retur til Libyen. Med livet som indsats forsøgte de igen nogle uger efter. Denne gang lykkedes det. Da de nåede Milano er pengene sluppet op. En fætter i Saudi Arabien sendte hjælp, og de nåede den danske grænse og beder om asyl på politistationen i Sønderborg d. 22. oktober 2014.

I december 2014 på Røde Kors Center Helsingør for asylsøgere mødte Azzam Zahrawi Birgit Kragh, som er frivillig i Røde Kors. I hendes tegneworkshop tegnede de billeder i verdens ældste symbol, nemlig cirklen, de såkaldte mandalaer. Azzam havde selv tegnet mandalaer i Syrien. I tegneworkshoppen begyndte han at tegne de billeder, vi ser i udstillingen.

Efter at have været på asylcentre i Tønder, Holmegård og Løgum Kloster fik Azzam Zahrawi og hans søn, Malek, et års opholdstilladelse i Helsingør Kommune.

Azzam Zahrawi fortæller, at mødet med mandala i Danmark lærer ham at forstå dansk og blive integreret hurtigere. Han fortæller videre, at han har et indre behov for at tegne disse mandalaer. For ham betyder mandala nemlig kultur, stabilitet og civilisation.

Birgit Kragh og Azzam Zahrawi er blevet støttet af Integrationsrådet i Helsingør til at starte en tegneworkshop for at bringe danskere og flygtninge sammen om en fælles aktivitet, nemlig det at tegne mandalaer. Frivillignet og Røde Kors står også bag ideen. Workshoppen er planlagt til at begynde i sensommeren.

Kontakt os

INGEN KOMMENTARER